Överlägg

Dags för takbyte?

Är det kanske dags att byta tak eller lägga tak från grunden? Det kan då vara en god idé att ta in en takläggare som gör jobbet åt dig. Det eftersom de kan göra det effektivt och säkert. Du kan så klart byta på egen hand med, men då gäller det att du är händig. När vet man att det är dags att byta tak då? Det finns en del tecken att hålla utkik efter. Kolla om det saknas takpannor eller om de är trasiga. Ett annat tecken är att läkten är skadad. Om undertakets färg är förändrad eller om det finns mögel på vinden så är även det ett bevis för att du måste byta taket.

Så vet du att det är dags att byta ditt tak

Om du går upp på vinden och luktar, och du känner att det luktar mögel, eller ser att det läcker in vatten, ja då är det definitivt dags att göra ett takbyte. Det kan vara så att du måste byta både innertak och yttertak. Du som har hela och fina tegelpannor kan byta innertaket och sedan lägga om takpannorna.

Ta hand om ditt tak

Tak har oftast en mycket lång livslängd, men då gäller det att du tar hand om det. Det ska klara av väder och vind. Se till så att du ett par gånger om året ser över ditt tak och underhåll det genom att göra rent det samt hålla det rent. Ta alltid bort mossa, barr, löv, kvistar med mera. Ligger mossa och annat kvar, så kan det bli fukt, som tränger in under taket.