Överlägg

Kiropraktorutbildning

Om du vill bli kiropraktor så kan du studera till detta både i Sverige och utomlands. Den utbildning som finns i Sverige är 5 år och då är det teoretiska ämnen, praktiska moment och klinisk tjänstgöring som ingår. Du kan få CSN under tiden du studerar. Efter du klarat av utbildningen och tagit examen så ansöker du om legitimation hos Socialstyrelsen.

Kiropraktorutbildningen finns även runt om i Europa, USA och Australien och även dessa är fem år långa. Även till dessa kan du få CSN.

I Sverige kan du studera till kiropraktor på Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Det är en kursavgift på 84 000 SEK per läsår.

Behörighet till kiropraktorutbildning

För att du ska vara behörig att läsa på den kiropraktorutbildningen som finns i Sverige så måste du ha grundläggande behörighet för högre studier. Utöver det så krävs det även dessa särskilda behörigheter: Naturkunskap A (vilket motsvarar Biologi A, Kemi A och Fysik A) samt Matematik C.

Vad kan jag göra efter kiropraktorutbildningen?

Det har länge varit brist på kiropraktorer och det är enkelt att få jobb direkt när du tagit din examen och fått din legitimation. Du kan välja att jobba på som anställd, på privat klinik eller starta eget. Det går även att jobba inom företagshälsovården så väl som på vårdcentraler eller sjukhus. Du kan hjälpa folk med besvär som hälsporre, ont i lederna och mycket mer. Om du vill så kan du även inrikta dig på specialområden. Det kan då vara rehabilitering och idrottsmedicin för att sedan jobba med elitidrottare. Du kan också göra en internationell karriär om du vill. Det innebär att du har hela världen att jobba i.