Överlägg

Låssmed- och Låsteknikerutbildning

Du kan utbilda dig till låssmed eller låstekniker om du vill. När du arbetar som det så jobbar du med bland annat installation och service av lås och säkerhetssystem. Du kan redan under gymnasiet utbilda dig till detta, om du går Hantverksprogrammet, inriktning övriga hantverk. Vuxna kan lära sig yrket genom att gå i lära hos en verksam låssmed eller genom en utbildning via Arbetsförmedlingen eller genom Komvux. Det finns även en KY-utbildning eller en lärlingsutbildning med möjlighet att göra gesäll och mästarprov.

Låssmed är ett yrke som är fritt och du kan jobba med en mängd olika saker. Du kan även välja att specialisera dig. Många gånger kan du jobba i ett litet företag och tillsammans med byggtekniker. Du kan även starta eget.

Vad gör man som låssmed?

Bland arbetsuppgifterna finns att bygga, serva och installera produkter som skyddar mot inbrott. Det efter olika kunders önskemål. Jobbet kan vara mer eller mindre avancerat och det kan vara allt från att kopiera nycklar till att installera larm och inbrottsskydd. Ju mer avancerade saker du jobbar med desto mer kunskap inom yrket behöver du.

Det har kommit att bli allt mer vanligt att behöva kunskaper inom IT. Det då det krävs olika datorprogram för att göra olika saker. Det kan vara att du måste ta fram information om låscylindrar och nycklar så väl som att det kan handla om att du måste göra en programmering av olika säkerhetssystem. Låssmed är även ett yrke som allt mer börjar växa samman med ett annat yrke, nämligen larm- och säkerhetstekniker.

Verkar du som låssmed så kan du även jobba med säkerhetsrådgivning. Det omfattar då att ge tips och råd till de kunder som vill installera nya låssystem eller öka säkerheten. Du kan också jobba med att underhålla och reparera äldre lås, eller ha jour för att hjälpa folk som låser sig ute från bostaden eller bilen.